Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Miljöbil

Energi och uppvärmning

Solenergi

Att vara energiintelligent är att hushålla med sin energi och att använda energislag som tryggar våra barns framtid. Solen erbjuder gratis energi som det nu finns tekniker för att ta vara på både som solel och som värme.

På Falu kommuns solkarta kan du få reda på hur mycket solenergi som når ditt tak och hur mycket du kan ta vara på som el eller värme.

sidan för solel kan du få mer information.

Uppvärmning

I Falun går ca 35 procent av den totala energin i Falun åt till våra byggnader. Om vi lyckas minska ner på onödig energianvändning så finns det alltså stora vinster att göra både för vår ekonomi, miljön och klimatet. Det handlar om tänka till inför nybyggnationer, renoveringar och om våra vanor.

Alternativen för att värma upp huset är fjärrvärmelänk till annan webbplats, solvärme, pelletslänk till annan webbplats, värmepump (för bergvärme, jordvärme, luft- eller ytvattenvärme)länk till annan webbplats, elupp­värmninglänk till annan webbplats, vedlänk till annan webbplats eller oljalänk till annan webbplats. Det finns olika för- och nackdelar med de olika uppvärmnings­sätten. Klicka på alternativen för att läsa mer.

​Energideklarationer

När du köper ett hus eller en bostadsrätt eller om du ska hyra en lägenhet har du rätt att ta del av en energideklaration med husets dokumenterade energiprestanda. Det kan vara en viktig del av fastighetens driftskostnad.

Om du låter uppföra en byggnad eller säljer ett hus är du skyldig att visa en giltig energideklaration. Det ska du också kunna göra om du hyr ut. Då måste du låta göra en deklaration vart tionde år.

Syftet är att vi ska bli bättre på att använda energin på ett effektivare sätt och att inomhusmiljön i våra byggnader ska bli bättre. Energideklarationen skall upprättas av certifierad expert. På Boverkets webb kan du läsa mer om de detaljerade föreskrifterna.

Om energideklarationer på www.boverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-10-17