Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Hand som håller i tomar och texten "Vårt slöseri med mat. Släng skiten!"

Matsvinnet

Tusentals kronor - rakt ner i soporna

Vi slänger vansinnigt mycket mat, dubbelt så mycket som för 40 år sedan. Mat som är fullt ätbar. Mat som transporterats hit från världens alla hörn. Och mat som odlats med omsorg och kärlek här Dalarna. Tusentals kronor rakt ned i soporna.

Ditt hushåll slänger mat för cirka 3 000 kronor varje år. Fullt ätbar mat, som du köper för pengar du har tjänat ihop, men som hamnar i soppåsen.

Till ingen nytta

Enligt FN organet FOAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så är det så illa att en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig äts upp. I länder med undermålig infrastruktur och där lagringsmöjligheterna är dåliga förstörs maten i samband med transport och lagring. Här hos oss slängs stora mängder mat i storhushåll och i butiker – främst frukt och grönt samt mejeriprodukter. Men också vi konsumenter slänger mycket. Mat som vi har betalat dyrt för och burit hem. Till ingen nytta.

Släng inte maten

Konsumentföreningen Stockholm informera om att minska matavfallet. Läs mer på föreningens hemsida slangintematen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-05-13