Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En barnhand som brer en macka

Matsvinnet i Faluskolorna

Falu kommuns kostavdelning har arbetat med ett projekt för att minska matsvinnet i nio utvalda skolor.

Matsvinn är mat som slängs i onödan. Mat som skulle kunna ha ätits, men ändå slängs. Cirka en tredjedel av den mat som produceras på jorden hamnar aldrig i någons mage. Den mat som slängs skulle kunna mätta den drygt en miljard människor som idag lider av hunger, och ytterligare drygt två miljarder människor.

Påverkar miljön

Mat som slängs i onödan kostar inte bara pengar i onödan. All matproduktion innebär också en påverkan på miljön. Varje led i livsmedelshanteringen påverkar klimatet på olika sätt. Genom att minska matsvinnet i skolorna minskar skolmatens klimatpåverkan.

I Sverige slänger storhushåll (alltså kök i till exempel skolor eller på sjukhus) generellt cirka 20 procent av den mat som tillagas. Anledningarna till att svinnet är så stort är många. Det kan bero på att antalet matgäster varierar, att köken inte har möjlighet att ta tillvara på överbliven mat av olika skäl eller att matgästen inte äter upp maten de lagt på tallriken.

I april 2016 gjordes en mätning av hur mycket mat som slängdes i nio utvalda skolor i Falu kommun. Resultatet visade att det i genomsnitt slängdes 58 gram mat per person och dag, vilket stämmer överens med nationella undersökningar. Vilket innebär att kommunala skolor i Falun totalt slänger cirka 67 ton mat per år.

Rapport om Matsvinnet i skolan Falu kommunPDF

Kampanj mot matsvinnet vecka 41

Under vecka 41 pågick en kampanj i skolrestaurangerna, på de nio skolorna, för att minska matsvinnet. Kampanjen kom på olika sätt att synas och märkas i matsalen och förhoppningen var att eleverna börjar prata och fundera över matsvinn.

- Köken har sedan tidigare utarbetat sätt att minska matsvinnet, och vi försöker under hösten att förbättra arbetet ytterligare, säger Mathilda Strand legitimerad dietist i Falu kommun.

Eleverna kommer under veckan att få lära sig mer om varför det är viktigt att inte slänga mat i onödan. Det kommer finnas information i skolrestaurangerna om hur man kan bli svinnsmart som på ett lekfullt tilltalande sätt informerar om matsvinn.

I köken arbetar Falu kommun sedan länge med att minska matsvinnet.

- Vi jobbar med att veta mer exakt hur stor mängd mat som kommer att gå åt, laga mat i flera omgångar och spara rester i den mån det går. Nu försöker vi hitta ännu fler sätt. Till exempel skapar vi bättre system för att få veta när många elever är frånvarande, säger Katlin Simon, projektledare för Matsvinnsprojektet i skolan.

Vad kan du göra för att minska matsvinnet?

Du som är elev i någon av Falu kommuns skolor:

  • Tänk på att ta lagom mycket mat! Om du fortfarande är hungrig när du ätit upp din första portion får du gärna hämta mer. Vi har upptäckt att många tar alldeles för mycket mat när deras favoritmaträtt serveras, eller när de är jättehungriga. Då slängs tyvärr mycket av maten helt i onödan!
  • Ät i skolrestaurangen den tid du har lunchrast. Om du går dit en annan tid är det svårare för köket att planera matlagningen och serveringen. Dessutom kan det bli en stressigare miljö om det är för mycket folk.
  • Hjälp till att skapa en lugn stämning i skolrestaurangen. Håll en låg ljudnivå. Vänta på varandra när ni äter så att alla känner att de hinner äta klart. Stress och en orolig miljö i skolrestaurangen gör att mer mat slängs.

Till dig som är lärare i någon av Falu kommuns skolor:

  • Kom ihåg att avbeställa maten om ni ska bort med klassen. Annars lagar vi stora mängder mat helt i onödan, och måste kanske slänga den.
  • Ta upp mat och matproduktionens klimatpåverkan i undervisningen. Hur stor blir till exempel klimatpåverkan per år om alla elever på skolan slänger en bit kött eller en potatis varje dag? Hur många ekologiska äpplen kunde vi köpt istället för pengarna som kastades?
  • Hjälp till att skapa en lugn stämning i skolrestaurangen. När vi äter i en stressig miljö slänger vi mer mat jämfört med om vi äter i en lugn miljö.
Sidan uppdaterad 2019-10-04