Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Fimp på marken.

Nedskräpning

Falu kommun lägger cirka två miljoner kronor varje år på att plocka skräp på gator och torg. Sedan tillkommer ytterligare miljoner för att städa i parker och ta rätt på skräp i naturen.

Onödiga pengar, men nedskräpning handlar framförallt om trivsel, hälsa och miljö. Djur kan lida av att de äter skräp. Du har säkert sett bilder på Internet med fåglar fyllda av kapsyler och annan plast. Men plast bryts också ner till mikroplaster. Kunskapen är fortfarande bristfällig om mikroplasters effekt, men risken finns att detta ett kommande stort problem för många livsformer.

Vad kan du göra?

Självklart ska vi inte sprida skräp i naturen. Det kan vara allt ifrån frigolitrester vid byggen till glasspapperet på stan. Plocka upp skräp! Ta med en påse när du går i skogen eller på en promenad, så kan du plocka upp skräp när du ser det. Då skapar du trivsel där du går!

Fimpa i en askkopp. Fimpar innehåller bland annat plast och kadmium som inte är bra för miljön. Fimpa inte i dagvattenbrunnar utan i en askkopp. Varför inte ha en lite plåtdosa i fickan om du röker? Kalla fimpar lägges i brännbart.

Den 19 september är det Hela Sverige plockar skräp. Då gör vi en extra insats, men självklart plockar vi året om! Läs mer på Håll Sverige Rents hemsida länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skolor och föreningar kan även delta i skräpplockardagar som brukar ske under våren. Även här är det Håll Sverige Rent som är iniativtagare.

Sidan uppdaterad 2020-10-15