Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

GDPR

Personuppgifter och dataskydd i skolan

Vad är dataskyddsförordningen?

Dataskyddsförordningen (svensk översättning av General Data Protection Regulation, eller GDPR) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Målsättningen med förordningen är att ge medborgarna bättre kontroll över sina personuppgifter genom att ställa högre krav på hur organisationer och företag hanterar personuppgifterna och hur de informerar om behandlingarna.

Varför behandlar skolan personuppgifter?

Skolans uppdrag, exempelvis att bedriva undervisning, att bedöma kunskaper, att säkerställa skolplikt och ibland erbjuda särskilt stöd och extra anpassningar, förutsätter att skolan behandlar personuppgifter i listor, register, databaser och andra förteckningar som ofta lagras i olika digitala datasystem.

Informationen som behandlas kan ibland komma från andra databaser: förnamn, efternamn, personnummer och adress kommer exempelvis oftast från Skatteverkets folkbokföringsregister. Till detta läggs skolresultat, omdömen och utvecklingsplaner då skolans personal själva registrerar information i olika pedagogiska system.

Varför behöver du känna till detta?

Under dessa sidor, som byggs ut fortlöpande, kommer du som vårdnadshavare, elev eller skolpersonal att kunna läsa om hur Falu kommun arbetar med dataskydd och personuppgifter i skolan.

Informationen är viktig dels för att du som medborgare ska känna dig trygg med hur dina personuppgifter behandlas i den centrala skoladministrationen, dels för att du som arbetar inom skolan ska ha en plats att gå till för att få information om hur du kan agera i olika frågor som handlar om dataskyddet för eleverna.

Sidan uppdaterad 2019-09-10